
Bir şirketin yönetici ortağı olduğum için insan kaynakları ile ilgili web sitelerini iş aramak gibi konularda kullanmak ihtiyacı hissetmiyorum. Bu sebeple yenibiris.com’u bugüne kadar çok ta fazla kullanmadım. Fakat baştan beri çok yanlış bulduğum bir konu var. Oda yenibiris.com’un Hürriyet ve e-kolay.net ile olan ilişkisi. Benzer ilişki arabam.com, Milliyet ve e-kolay.net arasında da var.
Bu ilişkinin bir stratejinin parçası olduğu kesin. Stratejinin doğru mu yanlış mı olduğunu bir kenara bırakalım ve yazının başlığında belirttiğim sorunun cevabını aramaya koyulalım.
yenibiris.com web sitesi kime ait?
Bu sorunun cevabını bulabilmek için web sitesinde “hakkımızda” gibi bir bölüm arıyorsunuz. Böyle bir bölüm yok. Web sitesinin en altına bakıyorsunuz. “© Copyright 2000 - 2006 Yenibiriş.com” yazıyor. İyi de bu alan adı, bu web sitesi kime ait? Hürriyet gazeteciliğe mi? Doğan Telekom’a mı? Yenibiris.com A.Ş. diye bir şirket mi var? Bunların hepsi soru işareti.
Web sitesinin kime ait olduğu belirli olmadığı gibi sitede kullanım koşulları, gizlilik gibi bölümlerde yok. Üyelik yapısıyla çalışan web sitelerinde bu bilgilerin mutlaka bulunması gerekir. Öyle ya. Bir siteye üye olacaksınız. Bu site kime ait? Bilgileri ne amaçla kullanıyor? Bilgilerim üçüncü şahıs veya kuruluşlarla nasıl paylaşılıyor?
Amatör web sitelerinde bu tip eksiklikler belki mazur görülebilir. Fakat “yenibiris.com” dediğinizde iş değişiyor.
Bu durumu izah edebilecek iki söz geliyor aklıma.
“Mükemmellik ayrıntılarda gizlidir”
“Bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür”
Bu kadar büyük bir kitleye hitap eden bir web sitesinin kime ait olduğunu belirten bir yazının web sitesinde bulunması bir ayrıntı olamayacağına göre, bu eksiklik yenibiris.com’un zayıf bir halkası.
En zayıf halkası bu mu bilemiyorum. Ama yenibiris.com’un kime ait olduğunu belirten bir cümle veya bir sayfa siteye ne zaman eklenecek onu çok merak ediyorum.
Not: Bu yazıyı yayınladıktan sonra yenibiris.com web sitesinde iletişim amaçlı verilen e-posta adresine şu mesajı atacağım. Bakalım ne cevap gelecek?
“Sn.Yetkili.Web sitenizi ziyaret ettim. Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Güzel bir web sitesi hazırlamışsınız. Bana şirketinizin unvanı ile birlikte şirketinizi tanıtan kısa bir yazı gönderebilir misiniz?”
25.04.2006
Hiç bir cevap gelmedi. Her halde ciddiye almadılar mesajı.



http://muratbuyurgan.blogspot.com/2006/04/yenibiriscom-kime-ait.html adresinde yayınladığımı yazıma yeni gelen bir yorum sayesinde bu eksikliğin giderildiğini fark ettim. Ben yazımı yayınladığımda ve yanılmıyorsam bir ay öncesine kadar sayfanın alt kısmında bu şekilde bir metin yoktu.
Bu eksiklik benim yazım dikkate alınıp mı yapıldı?
Bilemiyorum.
Ama önemli olan eksiğin giderilmiş olması.
Dün yenibiris.com’dan bir mesaj aldım. Mesaj şöye;
………………………………………
Merhaba
http://muratbuyurgan.blogspot.com/2006/04/yenibiriscom-kime-ait.html
Aresinde belirttiğiniz yazıda yer alan mail tarafımıza ulaşmamıştır.
Yenibiriş de belirtilen mail adreslerine ulaşan maillere cevap verilmek zorundadır.
Firma tanıtım yazımız aşağıdaki linkde yer alan sayfada tyer almaktadır.
http://www.yenibiris.com/Applicant/GetAdvertisements.aspx?SearchJobs=1&CustomerID=486
Bilgilerinize sunarım
Hilmi Kanat
Ürün Uzmanı
………………………………………
yenibiris.com web sitesindeki eksikliğin giderilmiş olması çok güzel. Ayrıca bana e-posta ile bilgi verilmiş olmasından dolayı çok memnun oldum.
yenibir iş coma bundan 1 sene evvel yanlış hatırmamıyorsam üye oldum şu ana kadar fakat şu ana kadar sadece 1 yere iş için cağırdılar ben burdaki ciddiyetsiz tutumlarına hasta oldum bir iş basvuru sitesi ama iş yok sadece aracı kurumlar danışmanlık kurumları bunların hepsi tezgah malesef kandırılıyorum.bir sadet zinciri en altındada biz ben üniversite mezunu en son genel müdürlük yapmış bir insanım fakat temizlik işlkerine bile başvurdum ama nafile sadece 1 tanesi geri dondü arkadaşlar sizin kullanılmamanız için ve boşuuna zaman kaybetmemeniz için söylüyor .herkeze allah kolaylık versin iş arayanlara
04.05.2008 de yenibiriş sitesini tıkladığımda üye olduğum sitenin
iptal olduğunu gördüm. daha doğrusu domain süresi dolmuş. !!!
önce “yenibiris.com This domain has expired” sonra girdiğimde “yenibiris.com
This domain is under construction” yazıyodu.
iyi de kardeşim, o kadar üyeniz var böyle bir şey için üyelerinize
önceden bir e-mail gönderemez misiniz? çok mu zor!!!
hem o siteye üye olan onca kişi bir sürü özel bilgisini sizinle paylaşmış.
valla ben biraz paranoyak biriyim. bi sürü de hollywood filmi izledim. -belki onun etkisi de diyebilirsiniz- bu gibi siteler
başka amaçlara da hizmet edebilir. suistimale de pek ala açıktır.
fişleme, veritabanı oluşturma, vs. hayalgücünüze bırakıyom…
murat bey bence çok önemli bi konuya değinmişsiniz tebrik ederim.
selam